Bekijk deze site óók regelmatig buiten het seizoen

voor nieuws en actualiteiten.

KONING 2022 – Klaus Preuschoff

Koningspaar Klaus en Roswitha Preuschoff

Dreiländereck Schuttersfeest Mechelen; 10 september 2023
Op zondag 10 september stond het Dreiländereck Schuttersfeest in Mechelen op het programma. Onder tropische omstandigheden wisten wij toch een mooie groep op de been te brengen om ons te kunnen tonen in ons buurdorp Mechelen.
We mogen bijzonder blij zijn met de 2e prijs in het defilé en ook onze commandant Roy Delnoy mocht zijn eerste prijs zekerstellen. Hij bemachtigde de 3e prijs op het onderdeel Beste Commandant.

Erekruis Schieten RKZLSB; 2 september 2023

Zaterdag 2 september vond het erekruisschieten van de RKZLSB plaats in Voerendaal. Onze schietploeg nam uiteraard weer deel en deed het niet onverdienstelijk. Weliswaar werd er door onze schutters geen erekruis behaald, maar toch zijn wij bijzonder trots op hun deelname en resultaten.
Onze top 3:
1) Guido Deliege: 32 punten 2) Manou Schins: 28 punten 3) Marlou Nix: 25 punten

Bondsfeest Voerendaal; 3 september 2023
Op zondag 3 september stond het bondsschuttersfeest in Voerendaal op het programma. Onder commando van debuterend (reserve)commandant Roy Delnoy werd er een 2e prijs behaald op het onderdeel Beste Presentatie in de A-Klasse. Onze Koning Klaus Preuschoff behaalde een 5e plaats.
Op muzikaal gebied behaalden onze solisten ook weer de nodige prijzen:
 Slagwerk jeugddivisie: 1e plaats voor Zoë Kusters, 2e plaats voor Joël Germann en de 4e plaats
voor Eva Schins
 Slagwerk 5e divisie: 1e plaats voor Gioya van Wezel
 Slagwerk 4e divisie: 3e plaats voor Kiana van Wezel
 Slagwerk a3e divisie: 1e plaats voor Lynn Coenen
Bij het schieten was ons B-zestal succesvol en behaalde een 2e plaats! We mogen weer trots zijn op deze resultaten!

ZLF 2023; 16-07-2023
Op zondag 16 juli stond het ZLF in Schimmert op het programma. We mogen terugkijken op een gezellig en mooi feest, alwaar onze vereniging de volgende mooie prijzen in de wacht wist te slepen:
– 1e prijs beste defilé oude exercitie
– Muziekwedstrijden klaroenkorps 2e divisie sectie B; 1e prijs
– Solisten muziekwedstrijden:

 • Jeugddivisie-slagwerk:

  • 2e prijs, Joël Germann

  • 3e prijs, Zoë Kusters

 • 5e divisie-slagwerk

  • 1e prijs, Gioya van Wezel

 • 4e divisie-slagwerk

  • 1e prijs, Kiana van Wezel

 • 3e divisie-slagwerk

  • 1e prijs, Lynn Coenen

We mogen bijzonder trots zijn op deze prijzen die behaald zijn in een sterk deelnemersveld!

Rondgang Vijlenstraat – Groenenweg; 30-06-2023
Op vrijdag 30 juni stond ons bezoek aan de gehuchten Vijlenstraat & Groenenweg op het programma. Om 19.00uur werd er gestart met het eerste deel van de rondgang die door de Vijlenstraat voerde. Na een korte pauze werd de Groenenweg aangedaan en hier werd zelfs een serieuze heuvel meester gemaakt door onze dames en heren schutters.
Na dit alles was het tijd voor een gezellig samenzijn met de bewoners van beide gehuchten, waarbij ons klaroenkorps een mooi miniconcert hield. Mooi was te zien dat er vele mensen bijeen waren gekomen op de mooie hof van de familie Mullenders.
Wij bedanken ons nogmaals bij alle bewoners van deze gehuchten en in het bijzonder bij de familie Mullenders voor de gastvrijheid.

OLS 2023; 02-07-2023
Zondag 2 juli stond het OLS in Born op het programma. Uiteraard was onze vereniging ook van de partij en we mogen terugkijken op een mooi en goed georganiseerd feest.
Bij het schieten kon ons A-zestal helaas niet de prestatie van vorig jaar evenaren, waarbij er helaas een misser te noteren viel tijdens het korpsschieten. Hierdoor haalde Vijlen de kaveling dit jaar niet.
Bij de muziek was onze vereniging weer zeer succesvol. Vorig jaar wisten wij de Esprit muziekprijs voor het eerst in de historie op onze naam te schrijven en ook dit jaar behaalden wij op dit gebied succes. Vijlen wist opnieuw de eerste plaats in het klassement te bemachtigen, maar kan de eerste 4 jaar geen aanspraak maken op de hoogste eer omdat de reglementen dit nu eenmaal voorschrijven. We mogen dus stellen dat wij de officieuze winnaar zijn de van de Esprit Muziekprijs 2023, waarop wij ook bijzonder trots zijn.
In de jeugddivisie (slagwerk) behaalden onze solisten maar liefst drie prijzen! Joël Germann behaalde de 1e plaats, Zoë Kusters behaalde de 2e plaatse en Eva Schins behaalde de 3e plaats. Een unieke prestatie van onze jongelingen. Ook in de 5e divisie (slagwerk) mochten wij de eerste plaats op onze naam schrijven. Hier was het Gioya van Wezel die de hoogste eer wist te bemachtigen. In de 3e divisie (slagwerk) wist Lynn Coenen beslag te leggen op de tweede plaats!
Wederom puike prestaties van onze jeugdleden!!

NK solisten; 10 juni 2023

Op zaterdag 10 juni 2023 namen maar liefst vijf solisten van Schutterij St. Joseph Vijlen deel aan de Nederlandse Kampioenschappen voor solisten. Het concours vond plaats in Maarheeze onder de vlag van de KNMO. Alle solisten hadden ontzettend goed geoefend en hebben zich van hun beste kant laten zien.

De volgende resultaten werden behaald:

Jeugddivisie:
Eva Schins: 85 punten, 1e prijs met promotie, 5e plaats
Zoë Kusters: 88 punten, 1e prijs met promotie, 3e plaats
Joël Germann: 90 punten, 1e prijs met LOF der jury, 2e plaats

5e divisie
Gioya van Wezel: 86 punten, 1e prijs met promotie, 3e plaats

4e divisie
Kiana van Wezel: 87 punten, 1e prijs met promotie, 1e plaats NEDERLANDS KAMPIOEN!!!

v.l.n.r.: Zoë Kusters – Joël Germann – Gioya van Wezel – Kiana van Wezel – Eva Schins Wij zijn enorm trots op deze geweldige jeugdleden en feliciteren hen van harte!!!

Processie Vijlen; 11 juni 2023

Vandaag werd er onder zomerse omstandigheden deelgenomen aan de Sacramentsprocessie in Vijlen. Om 6uur werd er gestart met de Reveille door een strikt geselecteerd elitekorps. Deze dame en heren trotseerden de vermoeidheid en de warme ochtendzon en maakten het dorp wakker voor de processie. Na gedane arbeid was het weer goed vertoeven in d’r Blije Eck, alwaar er wederom een lekker ontbijt werd verzorgd door Marion en Annemie. Hartelijk dank hiervoor!

Reveille sectie 2023

Om 8.30uur werd er verzameld voor de processie door de hele schutterij die voorafgegaan werd door de H.Mis. Elk jaar is het weer mooi om te zien dat de Vijlense verenigingen deze traditie samen met de inwoners in stand houden. De processie eindigde in de Koel, alwaar meneer Pastoor de processie afsloot met de zegen.
De evenementencommissie had echter nog een staartje in petto. Eerst werden onze vijf NK-deelnemers in het zonnetje gezet onder gezang van ons zangkoor. Daarna werd aan Jos Delamboy de evenementenprijs 2023 uitgereikt. Naast reeds andere mooie onderscheidingen is deze prijs voor Jos wederom een bijzondere bevestiging van hetgeen hij belangeloos voor Vijlen en ook voor onze schutterij betekend heeft en nog steeds betekend. Proficiat aan Jos en Margriet!

“alle bonheur”!!!

De Nk-gangers en Jos & Margriet Delamboy

Bondsfeest Mheer; 21 mei 2023

Op zondag 21 mei stond het eerste bondsschuttersfeest op het programma van dit seizoen dat plaatsvond in Mheer. De weergoden waren de schutters en de toeschouwers goed gezind op deze zondag. Om 12.20uur werd er gestart met de presentatie op de prachtige binnenhof van Kasteel Mheer. Direct daarna kwamen onze solisten in actie die de nodige prijzen in de wacht wisten te slepen:

Joël Germann, jeugddivisie, kleine trom, 1e plaats met promotie (87,4 punten) Zoë Kusters, jeugddivisie, kleine trom, 2e plaats met promotie (85,3 punten) Eva Schins, jeugddivisie, kleine trom, 4e plaats (82,9 punten)
Gioya van Wezel, 5e divisie, kleine trom, 2e plaats (84,9 punten)

Kiana van Wezel, 4e divisie, kleine trom, 1e plaats met promotie (86,4 punten)

De optocht trok bijzonder veel bekijks en we vinden het altijd mooi om te zien dat tussen het vele publiek ook veel Vijlenaren “gespot” konden worden. Hartelijk dank voor jullie komst! Tijdens de optocht mochten wij één prijs in de wacht slepen. Vijlen werd namelijk 3e op het onderdeel “beste defilé” in de A=klasse. Daarnaast mocht onze commandant Jos Delamboy de 1e plaats in de wacht slepen als beste commandant algemene onderdelen.

Het klaroenkorps liet zich ook weer van haar beste kant zien. De groep behaalde loon na werken met een score van maar liefst 89,5 punten (promotie). Dit resulteerde in de 1e plaats in de 2e divisie en tevens behaalde Vijlen hiermee de hoogste score van de dag ongeacht de divisie.

Van harte gefeliciteerd!

Koningsvogelschieten; 18 mei 2023

Afgelopen donderdag (18 mei – Hemelvaartsdag) was het weer tijd om op traditionele wijze opzoek te gaan naar een nieuwe Koning. Omstreeks 13:30uur werd het Koningspaar Fenne Waghemans en Jarno Niks afgehaald na een rondgang door Vijlen.

Na de officiële opening, waarbij mooie woorden werden uitgesproken door onder andere Burgemeester Leunessen en Pastoor Schuffelers, werd er gestart met het Burgerkoningschieten. Mooi was om te zien dat er wederom veel animo was om op de burgerkoningsvogel te schieten. Na een spannende strijd wist Lambert Jeagers het laatste stukje van de houten koningsvogel naar beneden te halen, waarmee hij zich tot Burgerkoning 2023 schoot.

Aansluitend werd er gestart met het schieten op de echte koningsvogel. Uiteindelijk gingen er 13 schutters de strijd met elkaar aan om zich koning 2023 te mogen noemen. Na 139 schoten en een zeer spannende finale, was het Klaus Preuschoff die de laatste plaat naar beneden wist te halen. Klaus is Grenadier van onze schutterij en zal in uniform het Koningschap waarnemen. Zijn vrouw Roswitha, die zich in 2014 en 2018 tot Koningin schoot, zal als Koningin haar man vergezellen. Vanaf dit jaar zal het Koningspaar zich voor het eerst tonen tijdens de Vijlense Processie, waarmee Fenne Waghemans en Jarno Niks komende zondag nog het Koningspaar zullen zijn tijdens het Bondsschuttersfeest te Mheer.

Naast het schieten op de koningsvogels vond ook de strijd plaats om het Vijlens Kampioenschap. De hoogste eer was weggelegd voor Vaalsernaar en collega schutter van St. Paulus Vaals, Roderique Kohnen.

Verder was er natuurlijk een heuse jeugdschietwedstrijd, waarbij Niels Thelen de B-klasse won, Lynn Coenen de A-klasse won en Felice Dohmen zich tot jeugdkoning schoot.

Links: Koningspaar Klaus en Roswitha Preuschoff Rechts: Burgerkoningspaar Lambert en Nellie Jaegers

Vanaf deze plaats nogmaals hartelijke felicitaties aan onze kersverse Koning, Burgerkoning, Vijlens Kampioen en jeugdwinnaars!

Patroonsfeest St. Joep

Afgelopen zondag 19 maart mochten wij ons seizoen weer aftrappen met ons patroonsfeest St. Joep. Traditioneel starten wij deze dag met een Heilige Mis ter ere van onze patroonheilige. Deze mis stond geheel in het teken van onze vereniging waarbij het klaroenkorps op deels unieke wijze de mis muzikaal opluisterde. Ook onze jeugdleden hadden een rol tijdens de Mis door het lezen van de voorbeden. Na de mis werd op het kerkhof The Last Post gespeeld door onze klaroenblazers en werd gebeden voor de overledenen op het kerkhof. Na de mis ging het in marstempo naar Hotel Restaurant Vijlerhof voor een goed verzorgde kop koffie of thee en broodjes. Met een goede versterking van de innerlijk mens marcheerden wij nog een extra rondje door het dorp, immers is dit weer dé gelegenheid om ons na de winter weer te tonen in volle trots.
Vervolgens eindigden wij bij ons schutterslokaal Café Restaurant Bergzicht. Hier kregen de leden die voor het eerst geüniformeerd met St. Joep meegaan het traditionele drupke aangeboden waarmee zij officieel zijn ontgroent binnen de vereniging. Onze beschermheer trakteerde onze schutters op een drankje en tevens werd het beste jeugdlid van 2022 bekend gemaakt. Door het klaroenkorps werd hiervoor Gioya van Wezel gekozen! Gioya van harte proficiat als beste jeugdlid van 2022! Na het officiële gedeelte bleven de schutters nog een paar uurtjes bij bergzicht om deze dag goed af te sluiten.

LK-solisten zondag 19 maart

Onze solisten hebben zich wederom van hun beste kant laten zien tijdens de Limburgse Kampioenschappen en onze vereniging op voortreffelijke wijze vertegenwoordigd.

De uitslagen zijn als volgt:
Kiana van Wezel; 88 Punten en Limburgs Kampioen in de 4e divisie
Gioya van Wezel; 85 Punten

Joël Germann; Eva Schins; Zoë Kusters;

90 Punten met lof der Jury 86 Punten
89 Punten

Van harte gefeliciteerd voor onze solisten, hier mogen wij als vereniging heel trots op zijn!

Basiscursus Oude Exercitie 2022/2023

Roy Delnoy heeft afgelopen winter veel tijd en energie gestoken in de basiscursus oude exercitie dit is een van de cursussen die onderdeel zijn van de commandantencursus. Roy heeft het eerste deel dan ook positief afgesloten en is geslaagd voor de basiscursus! Roy van harte gefeliciteerd!

Muziektheorie examen B

Woensdag 15 maart vonden de muziektheorie examens plaats. Onze vereniging had 2 jeugdleden die op dit onderdeel examen moesten doen. Kiana van Wezel en Lynn Coenen, beide dames zijn geslaagd voor hun theorie-examen B. Van harte gefeliciteerd! Uiteraard ook gefeliciteerd voor de instructeur die samen met de dames veel tijd en energie gestoken heeft in het voorbereiden van onze leerlingen op dit examen.

Positie vacant; Linker Guide

Door het beëindigen van het lidmaatschap van Pascal is de rol van Linker Guide vacant geworden. Heb je interesse voor deze functie? Meld je dan bij een van de bestuursleden.

Solistenconcours 29 januari – Schin op Geul

Afgelopen zondag, 29 januari, organiseerde de Limburgse Bond Tamboerkorpsen het regionaal solistenconcours te Schin op Geul. Hier hebben onze 6 solisten een super prestatie neergezet. 5 van de 6

solisten hebben zich zelfs geplaatst voor de Limburgse Kampioenschappen door 85 punten of hoger te halen. De Limburgse Kampioenschappen zullen op zondag 19 maart plaatsvinden te Heel.

Jeugd divisie:
– Joel Germann: 85 punten.
– Eva Schins: 86 punten.
– Zoë Kusters: 90 punten met lof der jury
Met deze punten was Zoë ook de winnaar van de jeugd divisie.

5e divisie
– Gioya van Wezel: 85 punten.
Met deze punten was Gioya ook winnaar van de 5e divisie.

4e divisie
– Kiana van Wezel: 88,5 punten.
Met deze punten was Kiana ook winnaar van de 4e divisie

3e divisie
– Lynn Coenen: 84 punten
Allemaal van harte gefeliciteerd. Wij als vereniging zijn enorm trots op deze prestaties!