Feestavond 2017; 18-11-2017

Op zaterdag 18 november vond de jaarlijkse feestavond plaats van Schutterij St. Joseph Vijlen.

Dit jaar was de Sint te gast op de feestavond van onze Schutterij, waarmee de gehele avond in het teken stond van Sinterklaas.

De sint had een heuse gedichtenwedstrijd uitgeroepen welke tijdens deze avond plaatsvond. De ingestuurde gedichten zullen vanaf 28-11-2017 dagelijks op onze Facebookpagina geplaatst worden.

Wij mogen terugkijken op een zeer gezellige avond!

 

Uitstapje Klaroenkorps; 27-10-2017

Afgelopen vrijdag was er even geen repetitie voor het klaroenkorps, maar was er even tijd voor ontspanning en gezellig samenzijn. Het korps inclusief haar jeugdleden ging bowlen bij “de Aar” in Heerlen. Later op de avond was het natuurlijk tijd voor een drankje bij Café Oud Vijlen. Dank gaat uit naar Martijn voor de organisatie!

Dreiländerecktreffen 10-09-2017 

Zondag 10 september nam onze vereniging onder ideale weersomstandigheden deel aan het Dreiländereck treffen in Mechelen.
De volgende prijzen werden behaald:
– Meeste deelnemers: 1e plaats
– Beste houding optocht: 2e plaats
– Beste commandant: 3e plaats
– Beste marketentstergroep: 2e plaats
– De schietploeg behaald een gedeelde 3e plaats
– Het klaroenkorps scoorde 86,1 punten
We mogen met veel plezier terugkijken op het bezoek aan Mechelen!

 

Erekruisschieten St. Joseph Vijlen 22-07-2017

 

Zaterdag 22 juli vond het ere-kruisschieten van Schutterij St. Joseph Vijlen plaats op de schuttersweide aan de Hilleshagerweg te Vijlen. Zowel schutters van de schietploeg alsook de overige leden van onze vereniging werden instaat gesteld mee te dingen naar de hoogste eer. Slechts vier schutters wisten de kavelronde te bereiken waarin op de kleine bölkes geschoten werd. Uiteindelijk was het Miranda Steins die de hoogste eer wist te behalen. Zij won het ere-kruisschieten 2017, waarmee wij haar vanaf deze plek hartelijk willen feliciteren. Op de tweede plaats eindigde Marlou Nix en op de derde plaats eindigde Ger Janssen. Ook dit jaar gaat de dank weer uit naar de leden van de schietploeg voor de organisatie en de bijbehorende natjes en droogjes!

Marlou Nix – Miranda Steins – Ger Janssen

ZLF 2016 Voerendaal 16-07-2017

Zondag 16 juli stond het ZLF te Voerendaal op het programma voor Schutterij St. Joseph Vijlen. Onze vereniging mag met genoegen terugkijken op het bezoek aan Voerendaal, waarbij de volgende mooie prijzen werden behaald:

–       Beste houding optocht Oude Exercitie: 5e prijs

–       Beste Defilé oude exercitie: 2e prijs

–       Mooiste uniform: 3e prijs

–       Beste Marketentstergroep: 2e prijs

–       Solisten klaroen 4e divisie: 1e prijs – Anne Smulders

–       Klaroenkorpsen 2e divisie: 1e prijs

–       Beste Tamboer-Majoor 2e divisie: 1e prijs – Math Schins

 

OLS Merkelbeek 02-07-2017

Zondag 2 juli vond het OLS te Merkelbeek plaats. Het was zeer goed vertoeven op de mooie locatie in het Zuid-Limburgse dorp. Schutterij St. Joseph Vijlen had optochtnummer 76 en schoot in de tweede doorgang haar beide benodigde 18-en. Omstreeks 19.30uur kon er gestart worden met kavelen. Helaas bracht het 4e schot niet het gewenste resultaat, waarna de Vijlense buks opgeruimd kon worden. Verder werden er twee mooie prijzen behaald door onze vereniging. Het Klaroenkorps behaalde de eerste plaats in de 2e divisie klaroenkorpsen (mars) met 86,33 punten, hetgeen wederom een zeer keurig resultaat is. Verder behaalde Math Schins een 2e prijs (na loting om de 1e prijs) als tamboer-majoor in de 2e divisie. Math vervangt dit seizoen onze eerste tamboer-majoor en alleen al om deze reden zijn wij extra trost op Math. Hij is het dus nog niet verleerd!!!

 

Koningenontvangst Gemeente Vaals 24-06-2017

Schutterij St. Paulus Vaals en Schutterij St. Joseph Vijlen presenteerden zich op zaterdag 24 juni aan het Gemeentebestuur, waarna de beide Koningen geïnstalleerd werden door Burgemeester Van Loo. Burgemeester Van Loo sprak mooie woorden over beide Koningen en benadrukte tijdens zijn rede wederom het belang van de beide Schutterijen in de Vaalser samenleving.

 

 

Bondsfeest Houthem 18-06-2017

Op zondag 18 juni stond het tweede Bondsfeest van dit jaar op het programma. Na de Reveille en de Processie werd om 12.30uur vertrokken naar Houthem om ook hier het beste van St. Joseph in de strijd te kunnen gooien. De volgende prijzen werden behaald:

  • 2e prijs beste presentatie in de A-klasse
  • 2e prijs mooiste geheel
  • 3e prijs mooiste marketentstergroep
  • 4e prijs mooiste marketentster: Simone Deliege
  • 1e prijs + promotie voor het Klaroenkorps in de tweede divisie

 

 

Optreden Klaroenkorps 17-06-2017

Het klaroenkorps van onze vereniging heeft op zaterdag 17 juni deelgenomen aan het concert welk georganiseerd werd door Harmonie St. Martinus te Vijlen. Ons korps presenteerde een mooi programma welk door onze spreker John Coenen feilloos vertaald  werd naar heuse schutterstradities. Er werd meermaals gerefereerd naar alles wat samenhangt met het begrip “signalen”. De werken Esprit, Glorie van België en meerdere andere bekende werken werden ten gehore gebracht. Daarnaast werd ook Mars Bagatel gezamenlijk met de Harmonie gespeeld. Onze dank gaat uit naar de Harmonie voor deze uitnodiging. Verder danken wij vanaf deze plaats onze instructeurs Math Schins en Marco Gulpen.

 

Schuttersweekend 2017

Koningsvogelschieten 2017 25-05-2017

Donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) vond traditioneel het Koningsvogelschieten plaats. Omstreeks 13:15uur werd het Koningspaar Lily en Harrie Beenen afgehaald na een rondgang door Vijlen. Na de officiële opening, waarbij mooie woorden werden uitgesproken door onder andere Wethouder De Graauw, werd er gestart met het Burgerkoningschieten. Na een spannende strijd wist Lambert Jaegers het laatste stukje van de houten koningsvogel naar beneden te halen, waarmee hij zich tot Burgerkoning 2017 schoot. Aansluitend werd er gestart met het schieten op de echte koningsvogel. Uiteindelijk gingen er 21 schutters de strijd met elkaar aan om zich koning 2017 te mogen noemen. Na 229 schoten en een zeer spannende finale, was het Ed Vanwersch die de laatste plaat naar beneden wist te halen. Voor de tweede keer mag Ed zich Koning van onze schutterij noemen.

Naast het schieten op de koningsvogels vond ook de strijd plaats om het Vijlens Kampioenschap. De hoogste eer was weggelegd voor Jac. Schins. Vanaf deze plaats nogmaals hartelijke felicitaties aan onze kersverse Koning, Burgerkoning en Vijlens Kampioen!

 

Bondsfeest 2017

Schutterij St. Joseph kijkt met veel genoegen terug op het Schuttersweekend 2017, met als hoogtepunt het Bondsschuttersfeest op zondag 28 mei. Op vrijdag 26 mei werd er een Kienavond gehouden waarbij vele mooie prijzen te winnen waren. De tent was geheel gevuld en de aanwezigen hebben mogen genieten van een spannende Kienavond.

Zaterdag 27 mei was het de beurt aan Tonca Ohne Gewähr om de Vijlense feesttent onveilig te maken. Met een spetterende show en vele bekende Zuid-Duitse en Oostenrijkse klanken werd de feestgangers een super gezellige feestavond geboden.

Op zondag 28 mei vond het 247e Bondsschuttersfeest plaats. Onder warme zomerse omstandigheden werd het uiterste van de schutters gevraagd. Zonder incidenten vonden de diverse wedstrijden plaats, hetgeen voor de organisatie een zeer mooi gegeven was. Bijzonder was de aanwezigheid van Kinderschutterij “Op de Top”. De presentatie en defilé van de Kinderschutterij werd door de aanwezige bezoekers met een warm applaus gewaardeerd. Vanaf deze plaats willen wij Basisschool “Op de Top” nogmaals danken voor de fijne samenwerking in deze,.

 

Patroonsfeest St. Joep

Zondag 19 maart vierden wij traditiegetrouw ons patroonsfeest. Gestart werd met een mooie Heilige Mis die op een bijzondere manier werd opgeluisterd door ons klaroenkorps en het Kerkelijk Gemengd Zangkoor St. Gregorius. Na de Heilige Mis was er voor een overheerlijke koffietafel gezorgd bij Hotel-Restaurant Cuba Libre. Rond de klok van 13:00uur was het tijd om onze jubilarissen te huldigen. Jac. Schins (60 jaar), Angelica Niks (25 jaar), Martijn Schins (25 jaar) en Joost Schins (25 jaar) ontvingen zowel van de vereniging als van het Bondsbestuur de bijpassende onderscheidingen. Vermeldenswaardig is het feit dat Jac. Schins van de Gemeente Vaals de Gemeentelijke Erepenning in ontvangst mocht nemen voor zijn onschatbare bijdrage welke hij aan onze vereniging heeft geleverd.  We mogen terugkijken op een zeer geslaagd patroonsfeest wat tevens de officiële start betekende van ons seizoen.

 

Jubilarissen 2017

 

v.l.n.r.: Jac. Schins – Joost Schins – Angelica Niks – Martijn Schins

Jac. Schins – 60 jaar

Jac. werd in 1957 lid van onze vereniging en startte als klaroenblazer. Voordat het officiële lidmaatschap inging leerde hij spelen op een traditionele koperen hoorn. Noten lezen was in die tijd nog geen vanzelfsprekendheid, wat resulteerde in lessen die enkel en alleen op gehoor gegeven werden. Na een paar maanden ging Jac. de eerste keer met de vereniging mee tijdens “St. Joep”. De Vijlense Schutterij bestond destijds uit circa 25 á 30 leden en echte uniformen waren alleen weggelegd voor Officieren en Grenadiers.

Jac. is sinds de eerste dag van zijn schuttersloopbaan liefhebber van muziek en in het bijzonder natuurtonen welke ondermeer door de klaroen geproduceerd worden. 25 jaar speelde Jac. met veel plezier in het klaroenkorps. Door reden dat het aantal Grenadiers terugliep besloot hij in 1983 het geweer aan zijn schouder te nemen en zijn klaroen en koperen hoorn als relikwie uit te stallen. Na een kundige opleiding van Dhr. Haan uit Voerendaal werd Jac. Commandant van St. Joseph in 1989. Op fanatieke wijze begeleide hij zijn Schutterij tot in het jaar 1998 door de Limburgse straten. In 1998 werd hij bevorderd tot Officier (Kapitein), de rang die hij tot op de dag van vandaag bekleedt. Naast dit alles is Jac. sinds 1968 Penningmeester van onze vereniging en sinds 1976 lid van het bestuur van de RKZLSB.  Voor deze bewezen diensten ontving Jac. reeds menige onderscheiding. Zo ontving hij in 2009 de OLS-medaille in Goud, trad hij in 1997 als Ridder toe tot de Soevereine Orde van de Rode Leeuw en werd hij in 2008 ook nog eens bevorderd in deze zelfde Orde. Naast dit alles ontving Jac. in 2008 de Koninklijke Onderscheiding van Burgemeester R. van Loo.  Ondanks de vele onderscheidingen is Jac. nooit echt veranderd. Kapitein Schins is meer dan een loyaal, kostbaar en uitermate betrokken lid van St. Joseph Vijlen en een voorbeeld voor velen. Ondanks dat dit stukje over Jac. gaat mag zijn vrouw Yvonne niet onbenoemd blijven, want de steun die zij aan haar man geeft is voor St. Joseph Vijlen onbetaalbaar.

 

Angelica Niks – 25 jaar

Angelica stamt uit een ware schuttersfamilie en werd in 1982 lid van Schutterij St. Sebastianus uit Eys. Daar trad zij toe tot het klaroenkorps hetgeen haar veel plezier opleverde. Bij onze zustervereniging uit Eys bleef zij 7 jaar lid. Na een tussenpauze werd zij in 1999 lid van St. Joseph Vijlen. Het bloed kroop immers waar het niet gaan kon. Ook bij onze vereniging trad zij toe tot het klaroenkorps welk destijds weer in opbouw was. De klaroengroep werd destijds door wijlen Frans Saive geleid en er werd veelal op gehoor gerepeteerd. Mede door Angelica heeft ons korps zich door de jaren heen bewezen als een stabiele groep, waarbij zowel kwalitatieve als kwantitatieve groei doorgemaakt is.

Net zoals haar voorouders reeds deden heeft ook Angelica ervoor gezorgd dat de schutterstraditie binnen haar familie doorgegeven wordt. Haar zoon Jarno is namelijk ook lid van onze vereniging en speelt de kleine trom in het klaroenkorps.

Ook naast het wekelijkse repeteren en het mee opluisteren van de vele verschillende schuttersactiviteiten door het jaar, heeft Angelica haar sporen meer dan verdient. Al vele jaren maakt zij deel uit van de commissie Catering. In de schijnwerpers staat zij niet heel graag. Het liefst werkt zij hard op de achtergrond, hetgeen wij natuurlijk zeer op prijs stellen.

De Schutterij is voor Angelica een veelzijdige en belangrijke hobby. Niet alleen het musiceren binnen het korps, maar zeker ook de gezelligheid bij de diverse Schuttersfeesten spelen hierbij zeker een belangrijke rol. Schutterij St. Joseph Vijlen is trots om Angelica als jubilaris te mogen huldigen en hoopt dat zij nog vele jaren met plezier lid blijft van de vereniging.

 

Martijn en Joost Schins – 25 jaar

Martijn en Joost zijn 2 schuttersbroers in hart en nieren, opgegroeid in een schuttersfamilie met een hechte band met schutterij Sint Joseph en de gemeenschap van Vijlen. Hun loopbaan begint met de herinnering aan het trommelen op een emmer,  marcherend door de wei.

Martijn en Joost hebben een vaste plaats in het klaroenkorps. Het trommelen is hen met de paplepel ingegoten. Ze zijn in 1992 begonnen met lessen bij hun vader Math, waarna ze in de daarop volgende jaren hun talent voor muziek  hebben doorontwikkeld bij Theo Winkens en Michel Mordant.

Martijn en Joost hebben geruime tijd als solist onze vereniging succesvol vertegenwoordigd tijdens schuttersfeesten, zoals de bondsfeesten van de RKZLSB , het ZLF en het OLS. Daarnaast hebben zij ook deelgenomen aan de solistenconcoursen welke georganiseerd worden door de LBT/KNMO. Daar zijn zij als duo twee keer Limburgs kampioen en één keer Nederlands kampioen geworden. Daarnaast is Joost ook als solist twee keer Nederlands en één keer Limburgs kampioen geworden. Op hun 23e zijn de broers gestopt met het uittreden als solist, waarna ze de instructeursopleiding hebben behaald en met veel plezier hun kennis en kunde aan de nieuwe generatie tamboers meegeven.

In 2006 is Martijn Koning van de vereniging. Hij neemt dan voor het eerst deel aan het Koningsvogelschieten en schiet tot zijn grote verbazing en geluk de vogel af. In dat jaar is hij samen met zijn huidige echtgenote Sanne het trotse koningspaar van onze vereniging. Naast het Koningschap is het voor Martijn een prachtige herinnering dat de vereniging aanwezig was op zijn huwelijk met zijn echtgenote Sanne in 2016.

Beide broers zijn zeer actief betrokken bij het ZLF in 2014. Martijn als voorzitter van de PR commissie en Joost als secretaris van de organiserende stichting. Zowel Joost als Martijn kijken met heel veel trots terug op het ZLF in 2014: “Wat een prachtig feest hebben we samen georganiseerd als vereniging!”.

Joost is sinds 2014 secretaris van de vereniging: “Het is een verantwoordelijke functie waar veel tijd in gaat zitten. Echter is het mooi om voor de vereniging iets te kunnen betekenen en de vereniging in goede banen te mogen leiden”.

Voor Joost en Martijn is het lid zijn van schutterij Sint Joseph een zeer belangrijk onderdeel van hun leven. Het verbindt discipline, cultuur, gezelligheid en saamhorigheid. Deze combinatie stimuleert en motiveert Joost en Martijn om zich in te zetten voor onze vereniging.

Schutterij St. Joseph Vijlen is trots om Martijn en Joost als jubilaris te mogen huldigen en hoopt dat zij nog vele jaren met plezier lid blijven van de vereniging.

Carnaval 2017

Ook dit jaar nam onze vereniging weer deel aan de carnavalsoptochten in Vijlen en Vaals. Met veel plezier werd reeds enkele maanden door alle leden van de groep druk gewerkt aan de wagen en de kleding. Dit jaar had de groep gekozen voor een politiek statement met “D’r dreum is uvver, v’r koame u ruvver”. Dit thema sloeg uiteraard op de politieke aardverschuiving in de Verenigde Staten.

De groep zag er fantastisch uit en bestond uit 32 schutters en vrienden van onze vereniging. In Vijlen behaalde de groep een 3e prijs als groep en in Vaals werd de 2e prijs behaald bij de wagens.

Vanaf deze plaats willen wij C.V. De Schnapsnaze uit Vijlen en C.V. De Grensülle uit Vaals bedanken voor de goed georganiseerde optochten.

Solistenconcours

Zondag 05-02-2017 vond in Schin op Geul het jaarlijkse solistenconcours plaats van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. Schutterij st. Joseph werd vertegenwoordigd door een drietal sollisten. Eerst was het de beurt aan Kiana van Wezel. Kiana speelde, op kleine trom in de jeugddivisie, het werk “up and gone” en behaalde een zeer mooie 1e prijs met 80 punten. Gezien zij voor het eerst deelnam aan het sollistenconcours is dit een fantastische prestatie. Aansluitend was het de beurt aan Daan Pieters. Ook hij nam voor het eerst deel aan het sollistenconcours en behaalde, in de jeugddivisie met het werk “ De vliegenvanger”, eveneens een zeer mooie 1e prijs en wel met 82 punten. Een puike prestatie! Onze laatste solist was Anne Smulders. Zij speelde, in de 4e divisie op klaroen, het werk Oriëntal. Anne behaalde een zeer verdienstelijk 1e prijs met 82 punten. Zij liet horen dat zeer zeker thuis hoort in de 4e divisie. Schutterij st. Joseph feliciteert dit drietal en is hierop zeer trots!!!


Hub Renardie Schutbroeder Orde van de Rode Leeuw

Op zondag 22-01-2017 heeft ons zeer gewaardeerd lid Hub Renardie de onderscheiding van Schutbroeder ontvangen van het Broederschap van de Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus. De investituur heeft plaatsgevonden in de parochiekerk van de Heilige Sebastianus te Schimmert.

Deze onderscheiding werd Hub Renardie toegekend als waardering voor zijn verdiensten binnen Schutterij St. Joseph Vijlen. Hub is sinds 1 januari 1966 lid van Schutterij St. Joseph Vijlen en vierde in 2016 zijn 50 jarig jubileum bij onze vereniging. Hub kenmerkt zich als een zeer bescheiden lid met een enorme betrokkenheid.

Hub Renardie werd op 14 jarige leeftijd tamboer van het klaroenkorps van onze schutterij. Maar liefst 17  jaar bespeelde Hub de kleine trom, waarna hij 20 jaar de functie van Grenadier bekleedde. Na 37 jaar lidmaatschap werd Hub bevorderd tot Officier van onze vereniging. Deze functie vervuld Hub vandaag de dag nog steeds met enorm veel trots en eergevoel. Naast de bovenstaande functies is Hub jarenlang lid geweest van ons exercitiepeloton en was hij geruime tijd lid van de schietploeg. In 1992 werd Hub Koning van St. Joseph Vijlen, een absoluut hoogtepunt tijdens zijn schuttersloopbaan. Maar liefst 14 jaar heeft Hub als commissaris deelgenomen in het bestuur, waarbij hij meerdere taken voor zijn rekening nam, zoals de taak van Foerier.

Vanaf deze plaats willen wij Hub Renardie nogmaals feliciteren met deze bijzondere en verdienstelijke onderscheiding.


21-01-2017

Overlijdensbericht Andrees Gulpen

Onze vereniging heeft de droeve plicht U mede te delen, dat zaterdag 21 januari j.l. in de leeftijd van 87 jaar, is overleden ons erelid de heer Andrees Gulpen.

Andrees Gulpen was vanaf 1948 lid van onze schutterij. Binnen onze vereniging vervulde hij de functie van Grenadier en Officier. Tevens was hij koning in 1960 en 1965 en vervulde hij de functie van bestuurslid. Verder was hij onderscheiden met de OLS-medaille in Goud met kroontje, de Gemeentelijke erepenning en de RKZLSB onderscheiding in Zilver.