KONING 2018 – Roswitha Preuschoff

Feestavond 27-10-2018

Op zaterdag 27 oktober vond de jaarlijkse feestavond van Schutterij St. Joseph Vijlen plaats. Deze feestavond vond voor de eerste keer in ons nieuwe verenigingslokaal, Café-Restaurant Bergzicht te Vijlen, plaats.

Om 20.00uur werden de jubilarissen Sjeng Baumans en Miranda Steins – van Wersch gehuldigd door de vereniging, waarbij ons klaroenkorps enkele mooie muziekstukken ten gehore bracht. Na de interne huldiging reikte het Bondsbestuur van de RKZLSB de betreffende oorkondes en medailles uit.

Naast de huldiging van de jubilarissen werd ook het Erekruis 2018 uitgereikt aan Marlou Nix. Zij schoot zich afgelopen juli tot winnaar van deze interne schietwedstrijd, hetgeen haar het zilveren erekruis opleverde.

Verder was er een officieel dankmoment voor Oud-Generaal Math Gulpen. Na 20 jaar droeg hij de sabel over aan Marc Steins, hetgeen plaatsvond tijdens de Heilige “St. Joep Mis” in maart dit jaar. Math en zijn echtgenote Tiny werden bedankt, waarbij een mooie gedenkplaquette en een bloemetje werden overhandigd.

Na het officiële gedeelte was het tijd voor de feestavond, welke werd opgeluisterd door de Vaalser formatie “Palaver”. We mogen terugkijken op een bijzonder gezellige en geslaagde feestavond.

Jubilarissen Schutterij St. Joseph Vijlen 

Sjeng Baumans, 70 jaar lid

In 1948 werd Sjeng lid van de vereniging als Grenadier, waarna hij zich in de loop der jaren heeft gepromoveerd tot Officier. In 1976 werd Sjeng zelfs Generaal. Door persoonlijke omstandigheden kon Sjeng vanaf 1981 niet meer als actief lid deelnemen aan activiteiten van de schutterij, waarna hij tot Erelid werd benoemd. Toch nam en neemt Sjeng nog met grote regelmaat deel aan diverse activiteiten van de schutterij. Zo werd hij in 2001 Koning van onze vereniging en zat hij aan de bonnenverkoop op de kermis in Holset. Sjeng is behalve door het schutterswezen (Eremedaille van de OLS in Goud met Kroon) ook onderscheiden met de Erepenning in zilver van de gemeente Vaals.

Miranda Steins-van Wersch, 25 jaar lid

Op jonge leeftijd begon Miranda als tamboer en ging ze in de leer bij Math Schins in Harles. Met veel plezier heeft ze een heel aantal jaren als tamboer deelgenomen aan de vereniging. Door omstandigheden heeft Miranda een korte pauze ingelast, waarna ze in 1998 weer terugkeerde als tamboer. Na een aantal jaar kwam er een positie als Marketentster vrij, welke Miranda nog steeds met veel plezier en trots invult.

De vereniging is voor Miranda de rode draad in haar leven hetgeen zich kenmerkt in vriendschap, plezier met elkaar en steun in moeilijke tijden. Gekeken naar de marketentstergroep vindt zij het belangrijk om er samen voor te gaan  en er steeds piekfijn op te staan als visitekaartje van de vereniging.

Sinds haar twintigste is Miranda samen met Marc Steins. Het ondersteunen en bijstaan van Marc, als zijnde voorzitter van schutterij Sint Joseph, is voor Miranda een vanzelfsprekendheid.

Gedenkwaardig was de dag dat Marc en Miranda in het huwelijksbootje stapten, waarbij de schutterij aanwezig was.

De laatste jaren is het schieten, in het B-zestal, een nieuwe uitdaging. Met veel plezier schiet Miranda op de bondsfeesten en heeft ze zelfs al 2x (2008 en 2017) het erekruis van de vereniging weten te winnen. Ook is Miranda sinds jaar en dag fotograaf binnen de vereniging, waarmee ze al vele mooie momenten heeft vastgelegd.

Miranda hoopt nog vele jaren actief lid te kunnen zijn binnen de vereniging en droomt er stiekem van om de vogel af te schieten en de vereniging als Koningin te kunnen vertegenwoordigen.

Familiedag 09-09-2018

Afgelopen zondag vond de eerste familiedag plaats van onze vereniging. Lianne en Ralph hadden deze middag op een zeer gezellige manier georganiseerd, waarvoor hartelijk dank! Onder een heerlijk nazomerzonnetje was het goed vertoeven, waarmee wij met een goed gevoel mogen terugkijken op deze geslaagde activiteit.

Seizoenafsluiting Klaroenkorps 07-09-2018
Afgelopen vrijdag vond de seizoenafsluiting plaats van het klaroenkorps. Sander, Stan en Martijn namen de organisatie voor hun rekening, waarvoor complimenten en hartelijk dank. Alle leden van het klaroenkorps waren met hun partners of hun ouders uitgenodigd om deel te nemen aan de BBQ. Voor de jeugd was voor de nodige spelletjes gezorgd en later op de avond werd er door iedereen aan het kampvuur “gesjoenkeld” op de muzikale klanken die Jarno uit zijn accordeon wist te toveren.

Bondsfeest Simpelveld 26-08-2018
Zondag, 26 augustus vond het tweede en laatste bondsfeest van dit seizoen plaats in Simpelveld. De volgende prijzen werden behaald door onze vereniging:
– Beste commandant (Jos Delamboy) oude exercitie – 3e prijs
– Mooiste Koningin (Roswitha Preushoff) – 4e prijs
– Mooiste Marketentstersgroep – 3e prijs
– Muziekkorpsen, 2e divisie – 1e prijs
– Solisten Tamboers Jeugddivisie:
o Kiana van Wezel – 1e prijs
o Daan Pieters – 3e prijs

Erekruisschieten RKZLSB 25-08-2018
Op zaterdag 25 augustus, traditioneel voorafgaand aan het laatste bondsfeest, vond het erekruisschieten van de RKZLSB plaats. Na enkele jaren van afwezigheid bij deze activiteit, waren er dit jaar een 5-tal schutters van Vijlen die afreisden naar Simpelveld om de strijd aan te gaan. Het regelement waarbinnen de wedstrijd plaatsvond was vooraf duidelijk. Er werd eerst de mondingssnelheid van de buks gecontroleerd, dan mochten er 5 proefschoten gedaan worden en daarna mocht de eerste schutter beginnen met schieten. Aangezien het erekruisschieten een persoonlijk kampioenschap is moest elke schutter geen 3 bolletjes maar 5 bolletjes per ronde raken. Hierbij moet een B-schutter 50 bolletjes achterelkaar raken en een A-schutter 100 bolletjes achter elkaar. Vijlen leverde 1 A-schutter en 4 B-schutters. Na een aantal mooie zonnige weken, was dit weer een van de frissere dagen van deze zomer. Voor de meeste schutters was het trotseren van weer en wind een opgave. Andere schutters hadden meer moeite met de demo-cd van Andrea Berg die maar liefst 7 liedjes bedroeg en op repeat stond. Van de 5 schutters die Vijlen de strijd in had gestuurd waren er 2 al vrij snel uitgeschakeld. Gina liet haar 4e bolletje staan en Robin liet zijn 5e bolletje staan. Gina verweet grappend haar misser aan de demo-cd van Andrea Berg met de woorden: ’T Andrea Berg is t Helene Fischer neet!”. Na 7 raken schoten het was John die zijn 8ste bolletje liet staan. Nu waren er nog 2 schutters in de strijd, Patrick en Marlou. Patrick, als A-schutter, had 10 schoten raak en moest er dus nog 90 raken. Marlou, als B-schutter, had ook 10 schoten raak en moest er dus nog 40 raken. Het weer bleef de schutters parten spelen, dan was er weer een sterke wind, dan regende het en heel af en toe kwam de zon nog even de kop opsteken. Die zon zorgde vaak voor een vertekend beeld op de bolletjes, wat het schieten nog moeilijker maakte. Nadat Marlou 19 schoten raak had liet zij haar 20ste bolletje staan en moest ook zij de strijd staken. Patrick was nu de laatste schutter die de naam voor Vijlen hoog moest proberen te houden. Dit lukte vrij goed, met tussenpauzes bleef hij zijn 5 bolletjes raken. Dit ging 52 schoten lang goed, maar toen zijn schutterskameraden van andere verenigingen rechts en links van hem misten en dit ook duidelijk lieten horen werd hij uit zijn concentratie gehaald. Hij probeerde zich te herpakken, maar dit lukte niet. Hij moest zijn strijd staken toen hij zijn 53ste bolletje liet staan. Een puike prestatie! De 5 schutters kijken met een tevreden gevoel terug op een gezellige en leerzame zaterdagochtend. Hopelijk zullen er volgend jaar meer schutters van Vijlen deelnemen aan deze activiteit.

EREKRUISSCHIETEN 21 juli 2018

op 21 juli stond het erekruisschieten van schutterij St. Joseph op het programma. Het weer was prima en de 11 aanwezige schutters stonden  dan ook te popelen om te kunnen beginnen. Men startte met 3 rondes op  de “grote” bölkes. Na deze 3 ronden bleek dat de dames minder problemen hadden met het warme weer dan de heren. Gina, Miranda en Marlou gingen onderling uitmaken wie de winnaar werd. Na 1 ronde kavelen kwam Marlou als winnaar uit de bus. Een dikke proficiat aan Marlou met deze dik verdiende prestatie. Na het schieten kon men nagenieten onder het genot van een hapje en een drankje en werd het nog enkele uurtjes gezellig op de Sjutse Wei!

ZLF te Nieuwstadt 15-07-2018

Zondag 15 juli vond het ZLF plaats in Nieuwstadt, waarbij de volgende prijzen werden behaald:

  • Beste houding optocht oude exercitie: 2e prijs
  • Mooiste geheel oude exercitie: 3e prijs
  • Mooiste Generaal – Marc Steins: 2e prijs
  • Muziekwedstrijden – klaroenkorpsen 2e divisie: 1e prijs

Onze vereniging mag met gepaste trots terugkijken op dit mooie ZLF!

Den planten; 07-07-2018

Afgelopen zaterdag vond het plaatsen van de Koningsden plaats. De (mini)den werd geplant bij Restaurant Bergzicht alwaar ons Koningspaar Roswitha en Klaus Preuschoff gehuldigd werden. Wij bedanken ons hartelijk bij Roswitha en Klaus voor de gezelligheid en het ontvangst.

OLS te Raam 01-07-2018

Afgelopen zondag nam onze vereniging deel aan het OLS 2018 te Raam in België. Onder zomerse omstandigheden werden de volgende mooie prijzen behaald op dit mooie OLS:

  • Beste houding optocht oude exercitie – 3e prijs
  • Mooiste geheel oude exercitie – 2e prijs

Bij de diverse andere wedstrijdonderdelen werden ook goede resultaten bereikt, hetgeen helaas niet tot directe prijzen heeft geleid. Zo zagen wij ons A-zestal helaas tijdens het Korpsschieten uitvallen. Echter zijn wij natuurlijk zeer trots op iedereen die op welke wijze dan ook heeft meegedaan en zijn of haar best heeft gedaan!

Bondsfeest Ubachsberg 03-06-2018

Afgelopen zondag nam Schutterij st. Joseph deel aan het goed georganiseerde bondsfeest te Ubachsberg. Er viel onze vereniging een ware prijzenregen ten deel waarop we met recht trots mogen zijn:

Algemene onderdelen:

Beste Presentatie A-klasse: 1e prijs
Beste Houding optocht A-klasse: 1e prijs
Beste Defilé A-klasse: 1e prijs
Mooiste uniform: 1e prijs
Mooiste geheel: 1e prijs

Schieten:

Schieten B zestal: 5e prijs
Schieten C 3-tal: 3e prijs

Muziek:

Solisten tamboers jeugddivisie: 2e prijs Kiana van Wezel
Beste tamboer-majoor: 3e prijs Tim Kusters

Schoonheidswedstrijden:

Mooiste koningin: 1e prijs Roswitha Preuschoff
Mooiste generaal: 1e prijs Marc Steins
Mooiste marketentstergroep: 3e prijs
Mooiste marketentster: 3e prijs Christel in de Braeck

Reveille 03-06-2018

Zondag 3 juni vond traditioneel de Reveille plaats, voorafgaand aan de processie.

Een groep bestaande uit echte schutters die-hards, waarbij onder andere een geweldige stand inn op de overslag, liet het dorp weer “rustig” ontwaken op deze mooie zondagmorgen.

Verder gaat er uiteraard dank uit naar Hub, Marion en Annemie voor het voorbereiden van het ontbijt.

Koningsvogelschieten 2018; 10-05-2018

Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) vond traditioneel het Koningsvogelschieten plaats. Omstreeks 13:30uur werd het Koningspaar Ed en Annie Vanwersch afgehaald na een rondgang door Vijlen. Na de officiële opening, waarbij mooie woorden werden uitgesproken door onder andere Wethouder De Graauw, werd er gestart met het Burgerkoningschieten. Na een spannende strijd wist Marcel Schuyren het laatste stukje van de houten koningsvogel naar beneden te halen, waarmee hij zich tot Burgerkoning 2018 schoot. Aansluitend werd er gestart met het schieten op de echte koningsvogel. Uiteindelijk gingen er 17 schutters de strijd met elkaar aan om zich koning 2018 te mogen noemen. Na 224 schoten en een zeer spannende finale, was het Roswitha Preuschoff die de laatste plaat naar beneden wist te halen. Voor de tweede keer mag Roswitha zich Koning van onze schutterij noemen, al zal het zilver net zoals in 2014 gedragen worden door haar man Claus.

Naast het schieten op de koningsvogels vond ook de strijd plaats om het Vijlens Kampioenschap. De hoogste eer was weggelegd voor Fred Hendriks. Vanaf deze plaats nogmaals hartelijke felicitaties aan onze kersverse Koning, Burgerkoning en Vijlens Kampioen!

Koningspaar 2018: Roswitha en Claus Preuschoff

Burgerkoning Marcel Schuyren

Vijlens Kampioen Fred Hendriks

St. Joep 2018; 25 maart 2018

Op zondag 25 maart vierde Schutterij St. Joseph Vijlen haar Patroonsfeest “St. Joep”. Om half tien marcheerde een bijna voltallige schutterij naar het Wozoco om daar de Palmpasen stoet, bestaande uit kinderen van de Basisschool en meneer Pastoor, naar te St. Martinuskerk te begeleiden.

Om tien uur startte de Heilige Mis welke werd opgeluisterd door ons eigen klaroenkorps en het gemengd zangkoor St. Gregorius uit Vijlen. Vanaf deze plaats danken wij ons hiervoor hartelijk.

Tijdens deze Heilige Mis werd Marc Steins als nieuwe Generaal van onze vereniging geïnstalleerd, waarmee hij Math Gulpen opvolgt. Math Gulpen is per 1 januari 2018 benoemt als erelid van onze schutterij en zal zoveel als mogelijk geüniformeerd deel blijven uitmaken van onze vereniging. Math was maar liefst 19 jaar Generaal van onze schutterij en is hiermee een groot voorbeeld voor jong en oud in onze vereniging.

Middels een officiële installatieprocedure  aan het einde van de Heilige Mis werd de Generaalssabel door Math overgedragen aan Marc, waarmee de overdracht van deze eervolle functie bekrachtigt werd. Het Klaroenkorps huldigde beide schutters vervolgens op zeer mooie wijze.

Nadat de plichtplegingen op het kerkhof waren verricht konden de schutters en hun families genieten van een koffietafel welke plaatsvond bij Café-Restaurant Bergzicht. Via deze weg willen wij ons nogmaals hartelijk bedanken bij de familie Van Tilburg, daar wij ons realiseren dat dit de laatste keer was dat wij ons als vereniging gast mochten voelen bij hen. Wij wensen hen alle goeds toe in de toekomst!

De dag werd afgesloten bij ons verenigingslokaal ”Café Oud Vijlen”, alwaar de nodige bedankjes werden gedaan. Verder was er uiteraard aandacht voor de leden welke de eerste keer St. Joep als “sjuts va Viele” mochten meemaken. Zo werden de jeugdleden Kiana van Wezel (Tamboer) en Daan Pieters (Tamboer) getrakteerd op “inge klinge” welke uiteraard alcoholvrij van aard was.

Geweren poetsen en extra repetitie geweer / sabel handelingen; 24 maart 2018

Op zaterdag 24 maart worden weer de geweren gepoetst bij Café Oud Vijlen.

Naast deze schoonmaakklus zal er ook extra aandacht worden geschonken aan geweer en sabel handelingen.

Diegene die hiervan gebruik willen maken dienen om uiterlijk 18.00uur aanwezig te zijn!

LK Solisten; 18 maart 2018

Op zondag 18 maart namen Daan Pieters en Kiana van Wezel deel aan de Limburgse Kampioenschappen te Schimmert. Beide solisten kwamen uit in de jeugddivisie en behaalden beide een verdienstelijke eerste prijs. Daan behaalde 82 punten en Kiana behaalde 83 punten.

             

Daan Pieters                                                                                                                  Kiana van Wezel

Investituur van de nobele orde van de Rode Leeuw 2018 – Math Schins; 21-01-2018

Op zondag 21 januari is Math Schins onderscheiden als Schutbroeder in de Orde van de Rode Leeuw. De investituur vond plaats in de St. Laurentiuskerk te Bocholt (B).

Deze onderscheiding werd Math toegekend als waardering voor zijn verdiensten binnen Schutterij St. Joseph Vijlen. Math is sinds 1 januari 1966 lid en vierde in 2016 zijn 50 jarig jubileum bij onze vereniging. Sinds de eerste dag dat Math lid is geworden, is hij vrijwel altijd met ons klaroenkorps bezig geweest. Iets wat tot een ware passie gegroeid is.

Vanaf deze plaats willen wij Math feliciteren met deze bijzondere en verdienstelijke onderscheiding en hopen dat hij nog in lengte van jaren als voorbeeld mag dienen binnen onze schutterij.

Solistenconcours LBT; 21-01-2018

Op zondag 21 januari namen Kiana van Wezel en Daan Pieters deel aan het regionaal solistenconcours te Maastricht. Beide solisten kwamen uit in de jeugddivisie, sectie kleine trom, en presteerden zeer goed. Met 86 punten behaalden beide solisten een eerste prijs met promotie en mogen tevens deelnemen aan de Limburgse Kampioenschappen op 18 maart.

Met gepaste trots feliciteren wij beide kanjers met deze mooie prestatie!

Prins Maurice II – CV de Schnapsnaze; 12-01-2018

Op vrijdag 12 januari werd Maurice Baggen uitgeroepen tot “Maurice d’r tweide” van de Schnapsnaze. De heerschappij over het “Schnapsnazerijk” zal hij samen met zijn Prinses Sandra en Hofnar Siem voeren.

Schutterij St. Joseph is zeer trost op Grenadier Maurice en wenst hem, Sandra en Siem reeds een prachtig Carnavalsseizoen toe!!!